Focus sur… EuroSense – Partie 1 : Liking et Méthodes Temporelles ?

Vous mettez occasionnellement ou régulièrement en place des tests consommateurs ?

Si oui, il vous est peut-être déjà arrivé de penser que vos consommateurs pouvaient donner leur avis sur l’échelle trop rapidement ! Un tel scénario suggérerait que cette notation ne prenne pas en compte toute la temporalité du produit évalué… Cela aurait alors un fort impact négatif sur les conclusions tirées, surtout dans le cas où vos produits présentent, par exemple, des arrière-goûts très spécifiques pouvant discriminer les produits évalués.

Vous vous interrogez peut-être également sur l’impact d’une tache temporelle descriptive de type DTS ou TCATA sur les scores hédoniques obtenus avec les mêmes consommateurs ?

Pour répondre à ces différentes questions, nous vous proposons de vous présenter nos travaux de recherche sur cette thématique lors du prochain congrès EuroSense qui se déroulera à Vérone en Italie du 2 au 5 septembre 2018 !

Voici en avant-première l’abstract accepté pour une conférence orale au congrès :

“Several authors have proposed combining TDS or TCATA with liking. This raised the old question of whether liking scores obtained after a descriptive task are comparable to classic liking scores. If they are not, it could be due either to the descriptive task or to the delay in displaying the liking scale due to the time required by that descriptive task.

The present paper features an experiment in which 240 naïve French consumers tasted 5 dark chocolates. The consumers were split in four groups of 60. The first group did a classic liking test in which the scale was available at mouthing, whereas it was displayed on panelist computer screens of the second group only one minute after mouthing. The third and fourth groups performed TDS and TCATA respectively before giving their liking scores. The same five dark chocolates were evaluated in each group in a balanced order of presentation.

Two-way ANOVAs showed that liking scores after TDS or TCATA were less discriminative than in the two first groups. However, the split-plot ANOVA showed that the product by panel interaction was not significant, indicating that product differences were globally the same in the four groups. Furthermore, liking scores were given on average 36 seconds after mouthing in the first group, whereas average TDS and TCATA duration was 66 seconds; this suggests that classic liking scores were given before the product could be fully perceived. Finally, the overall level of liking scores was slightly higher in the second group compared to the first group, which in turn had a slightly higher level of liking than TDS and TCATA groups. These data suggest that delaying liking responses increases scores when no task is done during the delay and on the contrary decreases scores when a sensory task is done.”

Vous n’allez pas au congrès EuroSense cette année ? N’hésitez surtout pas à nous contacter pour avoir de plus amples informations sur le sujet !

Pour EuroSense, nous avons également 3 autres abstracts qui ont été retenus pour des communications affichées.  Restez connectés ! Nous vous en dévoilerons un peu plus lors de notre prochain « Focus sur EuroSense » !

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